Index articole

Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și-au exprimat dorința ca Republica Moldova să adere la Uniunea Vamală Rusia – Belarus - Kazahstan și la Comunitatea Economică Euroasiatică. În același timp, respondenţii moldoveni se opun ideii de integrare în Uniunea Europeană, din motivul că aceasta nu prezintă o structură de perspectivă şi este neprofitabilă pentru Republica Moldova.

La 6 decembrie 2011, Victor Șelin, Președintele Partidului Social Democrat, a declarat că este nevoie de schimbarea vectorului politicii externe şi a făcut un apel către cetăţenii Republicii Moldova de a susţine ideea organizării referendumului republican legislativ privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală şi la Comunitatea Economică Euroasiatică.

Un aspect important al acestei idei este că forma acestui referendum legislativ constituie o normă constituţională de gestionare directă a treburilor în stat din numele poporului, iar legea adoptată în cadrul referendumului legislativ nu necesită a fi coordonată şi aprobată de către Parlament, ci intră în vigoare îndată după validarea rezultatelor voturilor de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Un alt aspect important al acestei idei este că, un astfel de referendum desfăşurat pe ambele maluri ale Nistrului, poate duce la schimbări ale metodelor și formelor de soluționare a conflictului transnistrean, în special după declaraţiile președintelui Republicii Moldovenești Nistrene, Evgheni Șevciuk, privind susţinerea aderării Transnistriei la Uniunea Vamală, fapt care va permite reintegrarea Moldovei și Transnistriei în cadrul integrării eurasiatice.

La 10 decembrie 2011, ca urmare a sprijinului enorm al iniţiativei, la Chișinău, la Palatul Feroviarilor, a avut loc prima întîlnire a cetățenilor din întreaga țară, unde s-a decis ca în conformitate cu legislația în vigoare, de a organiza întâlnirea cetățenilor pentru iniţierea oficială a procedurilor de desfăşurare a referendumului republican legislativ și crearea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor necesare pentru desfăşurarea referendumului.

La această întâlnire, a fost expusă opinia precum că acest proces nu trebuie să fie politizat, iar în activitatea echipei Grupului de Iniţiativă ar trebui să fie implicați cetățeni din toate regiunile țării, indiferent de afilierea lor politică. De asemenea, cetățenii și-au exprimat dorința ca la această iniţiativă să se alinieze toate forţele sănătoase ale societății moldovenești, toate organizațiile obşteşti, toți experții care sunt pentru aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Economică Euroasiatică şi Uniunea Vamală.
La 6 februarie 2012, pentru a promova idea desfăşurării referendumului, a fost lansat site-ul www.referendum.md, unde au început să se înregistreze mai mulţi cetățeni, adevărații patrioți ai ţării şi care doreau să devină membri ai Grupului de Iniţiativă.

În data de 10 martie 2012, la Chișinău, în incinta Casei Sărbătorii, a avut loc reuniunea cetățenilor unde s-a discutat problema organizării referendumului republican legislativ cu privire la aderarea Republicii Moldova la tratatele de Constituire a Comunității Economice Euroasiatice, de formare a teritoriului vamal unic și de constituire a Uniunii Vamale. La această adunare a fost format Grupul de Inițiativă din 1164 de persoane, reprezentanţi ai 75 % din localitățile din țară, precum şi au fost aprobate textul legii și întrebarea care va fi înaintată la referendum. Participanţii au determinat data referendumului - 18 noiembrie 2012. La lucrările reuniunii au participat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova - Valeri Kuzmin, consulul onorific al Republicii Kazahstan în Republica Moldova - Roman Stancov, reprezentanţii organizațiilor obşteşti din Transnistria și Ucraina.

În conformitate cu legislația Republicii Moldova, pentru organizarea activității Grupului de Iniţiativă, a fost ales Biroul Executiv: Victor Şelin – Președintele Grupului de Iniţiativă, iar Sergiu Coropceanu - şeful staff-ului republican.