Victor Şelin, i-a răspuns lui Chicu referitor la majorarea accizelor până la nivelul UE.

Victor Şelin a scris o postare pe pagina sa de Facebook, adresându-se autorităților moldovenești.

Reamintim, că premierul Ion Chicu a comentat creșterea prețurilor, spunând că „trebuie să înțelegem că în fiecare an vom ridica accizele la produsele petroliere în conformitate cu obligațiile pe care țara noastră și le-a asumat în 2014, când a semnat Acordul de Asociație cu UE, astfel încât până în anul 2025 nivelul lor să fie ca în UE "

Şelin a menționat că Moldova este un stat suveran, care de sine-stătător trebuie să-şi stabilească accizele.

"De ce avem nevoie de un astfel de acord cu UE? Oare o ţară suverană ca Moldova, nu poate decide de sine-stătător, care trebuie să fie accizele?

Haideţi atunci până în 2025 să acordăm cetăţenilor salarii și pensii ca în UE !!!

Sau Acordul cu UE se poate schimba doar în acea parte care nu este convenabilă pentru Moldova și pentru cetăţenii ţării?

Sau Acordul cu UE este o vacă sfântă, care nu poate fi mulsă sau folosită pentru carne dacă nu produce lapte?

Voi explica de ce propun atât de aspru. Acordul cu UE are cerințe foarte stricte pentru reechiparea tehnică a fermelor, magazinelor de carne, fermelor de păsări! Vă explic că, dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite, produsele moldovenești nu pot fi livrate pe piețele UE. Este vorba de miliarde de euro! Dar UE nu oferă băncilor din Moldova împrumuturi ieftine pentru reutilarea întreprinderilor!

Rezultatul este: au semnat acordul, dar împrumuturi pentru reutişare nu au dat și, în consecință, și-au închis piața pentru livrările în UE, iar companiile din UE pot furniza în Moldova fără restricții și cote!

Mai simplu spus, Moldova, după ce a semnat Acordul cu UE, a predat piața de desfacere a Moldovei firmelor din UE!

Moldova nu a livrat în UE nici măcar 100 tone de carne proaspătă, deoarece nu are dreptul din cauza, că fermele în care sunt crescuți porcii și vacile, nu corespund condițiilor UE, iar carnea în același timp corespunde calității, însă grajdurile pentru vaci sunt fără muzică. Ce boroboaţă am făcut, înțelegeți? ”,

- a scris politicianul.

Sursa: Point.md