Partidele politice extraparlamentare din Republica Moldova ar putea obține dreptul de inițiativă legislativă în cazul în care actuala componență a parlamentului va accepta propunerea Partidului Social Democrat.

PSD a înaintat conducerii legislativului propunerea de a li se acorda un statut și rol deosebit în procesul legislativ între campaniile electorale parlamentare și partidelor extraparlamentare oferindu-le dreptul de inițiativă legislativă.

”Din punctul nostru de vedere, partidele politice extraparlamentare trebuie să devină și un catalizator de idei în vederea îmbunătățirii legislației și nu doar de un simplu observator. În plus, partidele politice extraparlamentare beneficiază și de o susținere financiară din partea statului pentru perioada dintre campaniile electorale parlamentare și aceasta trebuie cheltuită pentru activitățile de interes public și nu îngust de partid”, se menționează în argumentarea social democraților.

În viziunea PSD, dreptul de inițiativă legislativă îl pot avea partidele extraparlamentare, care vor elabora proiecte de legi și/sau modificări în actuala legislație, iar acestea vor fi susținute de cel puțin 10 mii de cetățeni. În acest caz, Parlamentul este obligat să înregistreze aceste inițiative, să le propună spre dezbateri în ședințe plenare și să ia decizii asupra lor.

img 6702