Codul electoral a fost modificat și începând din anul 2018 cetățenii Republicii Moldova își vor alege deputații prin sistemul de vot mixt: 50 de deputați în baza listelor de partid și 51 de deputați pe circumscripții uninominale.

Deși modificările au intrat în vigoare și actorii politici ar trebui să fie în pline pregătiri pentru viitoarea campanie electorală, pentru unii însă, tema votului mixt și anularea acestuia continuă să rămână temă de luptă pentru interesele proprii.

Cîțiva pretinși activiști civici, dar, care au tot perindat pe la mai multe partide politice, au anunțat despre inițiativa de organizare a grupului de inițiativă pentru colectarea de semnături în vederea organizării unui referendum legislativ pentru anularea votului mixt. Inițiativa a fost susținută și de către membrii unor partide politice printre care PLDM, PAS, Platforma DA, PCRM.

Pe de altă parte, ”Votul uninominal trebuie să responsabilizeze atât partidele politice, cât și alegătorii”, spune Victor Șelin, Președintele Partidului Social Democrat.

În opinia liderului social-democraților votul uninominal pune într-o dependență directă relația deputat – alegător.

”Deși partidele politice își mențin dreptul de a înainta candidați la funcția de deputat, acestea nu vor mai putea propune persoane cu lipsă de integritate și loiale doar președintelui de partid sau finanțatorului principal. Vor fi impuse să selecteze lideri teritoriali, cu un grad înalt de pregătire profesională și susținere din teritoriu. Partidele politice vor fi impuse de situație să devină mai deschise şi corecte, în caz contrar, sunt sortite eșecului.

Şi alegătorii vor deveni mult mai responsabili deoarece nu vor mai putea spune că nu au știut pentru cine și-au dat votul. În plus, alegătorii din circumscripțiile uninominale se pot autoorganiza pentru înaintarea candidatului propriu abandonând partidele politice. Procesul electoral pentru alegători presupune nu doar exercițiul de vot, ci și responsabilitatea pentru votul acordat.

Cei, care se declară împotriva alegerilor directe, de fapt, își doresc menținerea unui sistem politic ușor de controlat și ușor de manevrat în interesul unui grup de oameni fără a purta răspundere”, a declarat Victor Șelin.

De asemenea, Victor Şelin a menționat că Partidul Social Democrat va pleda în continuare pentru trecerea la votarea directă a tuturor deputaților și consilierilor de toate nivelurile.