Problema votului mixt nu constă în noțiune sau concept, dar în mecanismul de implementare. Totodată, situația în care a ajuns Republica Moldova se datorează sistemului electoral proporțional.

Declarații în acest sens au fost făcute de Sergiu Coropceanu, Secretar general PSD în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

 

Secretarul general al Partidului Social Democrat declară că problema votului mixt nu constă în noțiune sau concept, dar în mecanismul de implementare. „În momentul în care actualele partide parlamentare au votat introducerea sistemului mixt prin votarea într-un singur tur – asta este marea minciună. S-a făcut contrar tuturor normelor democratice”, spune Sergiu Coropceanu.

”Dacă vorbim de reprezentativitate în Parlament, atunci persoana care vine dintr-o circumscripție uninominală trebuie să fie reprezentantul majorității acesteia. Anume pentru aceasta se și organizează turul II de alegeri, pentru a consolida alegătorii în jurul reprezentantului său. Modalitatea de alegere a deputaților votată de deputații Partidului Democrat și Partidului Socialiștilor face ca viitorul deputat să vină doar cu susținerea și votul a 7 – 10 % din alegătorii unei circumscripții uninominale”, - a menționat Sergiu Coropceanu.