În cadrul vizitei de lucru din SUA, în vederea preluării experienței privind funcționarea puterilor locale, Secretarul general al Partidului Social Democrat Sergiu Coropceanu a avut o întrevedere cu Christopher McGahee, Șeful Departamentului Economic al orașului Duluth, statul Georgia,  SUA.

Subiectul de bază în cadrul discuțiilor la constituit formarea și funcționarea administrației publice locale și conlucrarea acesteia cu cea centrală, inclusiv formarea bugetului, atragerea investițiilor locale, impozitele/taxele și distribuirea acestora, proiectele de infrastructură, luarea deciziilor, etc.

Duluth

Christopher McGahee, la informat pe Sergiu Coropceanu despre modalitatea de formare a administrației locale – alegerea membrilor consiliului municipal, alegerea primarului și managerului de oraș, precum și funcționarea acesteia.

Duluth

Este de remarcat faptul că în orașul Duluth și suburbiile acestuia se vorbește în jur de 100 de limbi străine, iar pentru o guvernare reușită și sprijin din partea populației trebuie să poți să-i consolidezi pe toții și să activezi în interesul tuturor.

Încă un lucru, care merită a fi menționat, este că Primăria orașului Duluth consultă localnicii pe toate problemele importante ale comunității și odată având susținerea majorității populației într-un proiect anumit, băncile acordă sursele financiare necesare fără careva dobândă, prioritate având totuși proiectele de infrastructură.

Duluth

La rândul său, Sergiu Coropceanu, a menționat despre divergențele dintre administrația publică locală cu cea centrală din Republica Moldova, amestecul politicului în administrarea treburilor statului la orișice nivel și riscurile ce continuă să prevaleze asupra administrațiilor locale.

Duluth

Christopher McGahee și Sergiu Coropceanu au convenit asupra unui schimb de experiență prin primirea delegației moldovenești formate din specialiști din diverse domenii. Sergiu Coropceanu a menționat că în anul 2019 în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale și că majoritatea candidaților la funcțiile de primar și consilieri fac declarații și promisiuni false, iar PSD își dorește ca fiecare punct din programul electoral să fie real, foarte bine argumentat, cu o anumită istorie în altă parte și asigurat financiar.  

De asemenea, Christopher McGahee s-a arătat interesat de stabilirea parteneriatelor dintre companiile din or. Duluth și cele din Moldova, asigurând toată susținerea necesară.