Răsfoind istoriile mai multor partide politice din Republica Moldova din ultimii ani, cu ușurință putem determina care dintre acestea au elaborate planuri și proiecte proprii și care pur și simplu se ocupă cu plagiatul.

Deși pretind a fi cele mai influente partide din țară și care dețin controlul absolut asupra tuturor instituțiilor statului, Partidul Democrat din Moldova (PDM) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), anume aceste 2 partide sunt și lideri la furat ideile concurenților.

În comparație cu alte partide, ideile furate de PDM și PSRM și prezentarea acestora drept proiecte proprii datorită resurselor financiare și media pe care acestea le au în subordine directe și indirectă, le-au adus și rezultatele de accedere în Parlament. Întâmplător sau nu, dar atât PDM, cât și PSRM au preluat ideile ce le-au marcat de la același concurent și anume Partidul Social Democrat.

1. În perioada 2010 – 2012, Partidul Social Democrat își anunțase programul său de măsuri anti-criză cu promovarea declarării întregului teritoriu al Republicii Moldova drept Zonă Economică Liberă între UE și CSI și aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. În acest sens, în anul 2012 PSD a înregistrat la CEC și un Grup de inițiativă care au colectat peste 250 mii de semnături în vederea organizării unui referendum republican legislativ.

La acel moment, atât PSRM ca partid politic, cât și Igor Dodon în particular, se declarau categoric împotriva acestei idei. Mai mult ca atât, Igor Dodon era un înflăcărat adept și promotor al aderării Republicii Moldova la UE, iar împreună cu colegii săi au votat alegerea lui Nicolae Timofti la funcția de Președinte al Republicii Moldova menținând PLDM, PDM și PL la guvernare.

Însă, după ce guvernarea PLDM, PDM și PL au respins inițiativa de organizare a referendumului, iar asupra inițiatorilor au pornit represiuni prin inițierea dosarelor penale, Igor Dodon și PSRM au preluat ideea Partidului Social Democrat, care în cele din urmă le-au asigurat victoria în alegerile parlamentare.

2. În anul 2014, PSD a lansat conceptul ”Puterii populare” pentru Moldova. În viziunea social democraților, partidele politice au fost transformate în instrumente de realizare a intereselor liderilor de partid și unui grup îngust de membri, iar nevoile și interesele cetățenilor sunt ignorate. Totodată, cetățenii nu au posibilitate să-și aleagă direct reprezentantul și nu cunosc pe cine aleg deoarece li se impune o listă de partid. În acest sens, PSD propune alegerea deputaților în Parlament și consilierilor de toate nivelurile doar prin vot direct.

Ideea PSD a fost preluată de Partidul Democrat în anul 2016, iar datorită resurselor imense financiare și mediatice și-a organizat o vastă campanie de promovare a votului uninominal poziționând această idee drept una proprie.

Rămâne ca cetățenii să decidă asupra partidelor hoațe. Un lucru însă este cert – nu poate o persoană sau un grup de persoane să realizeze ceva bun pentru țară și cetățeni în timp ce nu are idei proprii și se ocupă de plagiat.