Angajații Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova vor putea deține și o altă cetățenie înafară de cea a Republicii Moldova. Noile prevederi sunt incluse într-un proiect de Hotărâre de Guvern, aprobat astăzi în cadrul ședinței Executivului.

Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova va fi modificată, astfel încât, prevederea care nu le permitea colaboratorilor în Serviciu să dețină cetățenia altor state, va fi abrogată.

De altfel, Legea privind statutul ofiţerului de informaţii şi securitate va fi modificată, astfel încât în condițiile de angajare nu va mai fi stipulată obligația de a nu mai deține cetățenia unui alt stat.

De asemenea, angajatul nu va mai putea fi eliberat din serviciu în caz de pierdere a cetățeniei Republicii Moldova sau dobândire a cetățeniei unui alt stat.

În acest sens, Sergiu Coropceanu, Secretar general al Partidului Social Democrat a criticat decizia Guvernului menționând că de fapt Autoritățile transformă SIS-ul din Moldova într-o instituție de spionaj străin.

”Nu ne miră deciziile autorităților. Cu atât mai mult că asistăm la o trădare de patrie, atît din partea Partidului Democrat, aflat în dependență de instituțiile europene și americane, și care controlează instituția parlamentară și executivă, precum și din partea Partidului Socialiștilor, aflat în slujba serviciilor ruse, care controlează instituția prezidențială. Regretabil este însă, că prin astfel de decizii se continuă distrugerea statului Republica Moldova, iar instituțiile statului sunt transformate în subdiviziuni ale altor state”, - a menționat Sergiu Coropceanu.

”Armata Națională, Centrul Național Anticorupție, Procuratura, Serviciul de Informare și Securitate, Curtea Constituțională etc., demult sunt conduse din umbră, iar activitatea acestora dirijată inclusiv din afara țării. Odată ce o persoană depune jurământ de credință altui stat, aceasta va activa în interesul acestuia, iar în Republica Moldova se va considera o simplă misiune de serviciu. Complicii principali ai trădării de patrie și punerea instituțiilor Republicii Moldova în slujba altor state sunt toate partidele parlamentare, inclusiv cele care la moment se consideră de opoziție, pentru că deciziile cu referire la aceste întrebări au fost luate în comun”, - a mai menționat Secretarul general PSD.

”Avem nevoie de persoane și partide politice, care să lucreze în interesul țării și cetățenilor, dar nu în interesul străinilor. Activitatea instituțiilor statului trebuie să ducă la ridicarea nivelului de trai, al bunăstării și dezvoltării. A venit timpul ca cetățenii să conștientizeze acest lucru și să nu se dea prinși din nou în diferite capcane în timpul alegerilor. Decizia pentru cine să votezi trebuie luată prin prisma tuturor lucrurilor făcute pe parcursul timpului și nu doar în baza promisiunilor din campania electorală. În caz contrar putem rămâne și fără de țară, nu doar cu banii și proprietățile furate”, - a concluzionat Sergiu Coropceanu.

Anexa