Posibilitatea de a alege și de a fi ales, pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotarele țării, a constituit unul dintre subiectele importante din cadrul unei noi runde de dezbateri publice asupra proiectului de modificare a sistemului electoral organizate pe platforma Comisiei juridice a Parlamentului Republicii Moldova conform recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Prezent la aceste dezbateri, Sergiu Coropceanu, Secretar general al Partidului Social Democrat, a menționat importanța implementării rapide a votului electronic, care ar soluționa toate problemele și impedimentele participării la votare a cetățenilor aflați în afara țării.

În acest sens, Sergiu Coropceanu a propus ca fiecărui cetățean al Republicii Moldova, în baza numărului de identificare, să i se atribuie o cheiță/cod cu care ar putea vota o singură dată în timpul unui scrutin electoral.

Cît ține de participarea în calitate de candidat electoral, Secretarul general PSD a propus ca cetățenii aflați temporar peste hotarele țării să candideze pe circumscripțiile electorale unde-și au domiciliu în țara noastră.