Micșorarea sau excluderea pragului electoral a fost unul dintre subiectele importante din cadrul dezbaterilor publice asupra proiectului de modificare a sistemului electoral organizate pe platforma Comisiei juridice a Parlamentului Republicii Moldova conform recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Prezent la aceste dezbateri, Sergiu Coropceanu, Secretar general al Partidului Social Democrat, a menționat obligativitatea tuturor de a ține cont de prevederile Constituției Republicii Moldova în aprobarea deciziilor. În acest sens, Secretarul general PSD a remarcat prevederile prompte expuse în art. 39 din Constituția țării care prevede că cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a participa la administrarea treburilor publice nemijlocit, precum și prin reprezentanții lor.

”Prezența pragului electoral, de fapt, limitează în drepturi un număr impunător de cetățeni, care își aleg reprezentanții săi. Poate și trebuie să devină deputat persoana care a acumulat numărul minim de voturi care i se atribuie unui mandat de deputat”, - a menționat Sergiu Coropceanu.

De asemenea, Secretarul general PSD și-a argumentat poziția prin faptul că un partid care a primit votul a 6 % din alegători și a acces în Parlament cu 8-9 deputați nu poate să reprezinte mai mult decât un alt partid care a acumulat 5,95 % și nu a acces în Parlament deoarece 6% distribuite la 8-9 mandate de deputat rezultă că un mandat de deputat are susținerea a mai puțin de un procent (0,66) și în acest caz doleanța a 5,95 % din cetățeni a fost ignorată.

În final, Sergiu Coropceanu a invitat participanții la dezbateri să susțină excluderea pragului electoral și să analizeze distribuirea mandatelor de deputat prin prisma numărului minim de voturi ce-i revine unui mandat.