Alegerea deputaților prin vot direct trebuie efectuată obligatoriu în două tururi și nu din unul, așa cum propune actuala guvernare și socialiștii. De această părere este Sergiu Coropceanu, Secretar general PSD în cadrul dezbaterilor publice asupra proiectului de modificare a sistemului electoral.

Drept argument, Secretarul general PSD a menționat că după modelul propus de Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor o persoană ar putea deveni deputat doar cu susținerea a 7-10 % din alegători, pe când doleanțele a circa 80-90 % din alegători (locuitori ai unei circumscripții electorale) vor fi ignorate.

”Deputat și Reprezentant al unei circumscripții electorale trebuie să fie persoană care a obținut sprijinul a cel puțin jumătate din alegători. De aceia, turul 2 trebuie să contribuie la consolidarea oamenilor și delegarea funcțiilor de deputat persoanei ce se va bucura de cea mai mare încredere și care va activa în interesul tuturor și nu a unui număr mic de persoane care l-au votat în turul întâi”, - a menționat Sergiu Coropceanu.

Amintim că Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor intenționează să modifice sistemul electoral prin trecerea la sistemul mixt, care prevede alegerea deputaților pe circumscripții uninominale dintr-un singur tur, ceia ce presupune că în cazul în care se înregistrează mai mult de 10 candidați pe o circumscripție electorală, deputat ar putea deveni persoana cu o susținere de doar 7 – 10 %. Partidele de opoziție au criticat dur inițiativa dată și au catalogat-o drept încercare a democraților și socialiștilor de a-și crea condiții avantajoase pentru viitorul scrutin electoral.