Lupta pentru supremația puterii în Republica Moldova se pare că ajunge la absurd. Guvernarea, prin intermediul conducerii Parlamentului și Guvernului, pe de o parte și Președinția, pe de altă parte, în plan politic activează de parcă ar trăi într-o lume virtuală.

Mai bine de 25 de ani, cetățenilor li se vorbește despre democrație, despre separarea puterilor în stat, despre normele de drept, cultură politică, etc. Partidul Democrat, care și-a asumat responsabilitatea actului guvernării, vorbește necontenit despre valorile europene și principiile democratice necesare de a fi respectate și în Republica Moldova. Igor Dodon, în calitate de Președinte al țării, se dă drept un promotor al respectării voinței cetățenilor. În realitate, totul este un fals.

Solicitat să comenteze ”ping pong-ul” între principalele instituții ale statului, Victor Șelin, Președintele Partidului Social Democrat a declarat ”că este deja o situație absurdă”.

”Constituția Republicii Moldova indică clar principiul separării puterilor în stat. Același lucru, la menționat repetat și Comisia de la Veneția. Odată ce poporul a ales deputații din Parlament și tot el a ales și Președintele țării, aceștia sunt pe poziții egale în fața cetățenilor și trebuie să-și exercite funcțiile de serviciu conform legislației, și nu au dreptul de supremație unul asupra altuia”, - a menționat Președintele PSD.

De asemenea, Victor Șelin a menționat că ”Președintele Dodon nu poate șantaja instituția parlamentară și nu poate deține drepturi de dizolvare a Parlamentului, așa cum Parlamentul nu poate demite Președintele țării. Constituția Republicii Moldova prevede clar normele și circumstanțele care pot duce la demiterea Președintelui sau dizolvarea Parlamentului. Totul ce se întâmplă seamănă mai mult la o ”boală a stelelor”, la care trebuie de adăugat și o pierdere de vreo 80 de milioane de lei, pe care Dodon îi solicită pentru un referendum absurd”.

Vă amintim, că de mai multe luni Igor Dodon promovează ideea de primire a împuternicirilor pentru Președinte de dizolvare a Parlamentului, iar Parlamentul îl amenință cu demiterea.