”Din păcate, sistemul de învățământ din Republica Moldova este unul falimentar pentru economia noastră, pentru că în linii generale, acesta pregătește fie specialiști pentru economiile altor țări, fie șomeri”.

De această părere este Secretarul general al Partidului Social Democrat Sergiu Coropceanu, comentând planurile guvernării de reformare a Guvernului și comasarea Ministerului Educației cu cel al Culturii și Știința.

În opinia Secretarului general PSD, Guvernul și mediul de afaceri păstrează o relație doar pe hârtie cu instituțiile de învățământ.

”Odată trecute la autogestiune și responsabile de creare a bugetelor proprii, instituțiile de învățământ superior și-au diversificat specialitățile și s-au concentrat pe majorarea numărului de studenți în bază de contract. Nivelul studiilor, necesitatea specialităților pe piață și angajarea absolvenților în câmpul muncii nu mai constituie o prioritate”, - a menționat Sergiu Coropceanu.

”Trebuie să menționăm și faptul că costul anual al studiilor în bază de contract nici pe departe nu corespunde cu nivelul de salarizare din țară. Părinții sunt nevoiți să achite între 500 și 2000 de lei lunar pentru studii, în timp ce salariul lor mediu este de 2500 – 3500 lei. Conducerile instituțiilor de învățământ exploatează la maxim emoțiile oamenilor și dorința acestora ca copiii să capete studii.

Situația dezastruoasă în care a ajuns sistemul de învățământ se datorează doar lipsei de viziune, indiferenței și incompetenței Guvernului și altor autorități centrale responsabile de domeniu. Regretabil este că în această situație au ajuns instituții de stat, care pe timpuri se bucurau de o recunoaștere internațională”, - a mai adăugat Sergiu Coropceanu.

Totodată, Secretarul general PSD atrage atenția și asupra faptului că a fost distrus și sistemul de învățământ profesional.

Anual, mii de studenți absolvesc instituțiile de învățământ și doar un număr destul de mic sunt angajați, restul fie pleacă peste hotare în căutarea unui loc de muncă, fie rămân șomeri sau în cel mai bun caz se reprofilează.

”Consider că sistemul de învățământ necesită a fi reformat radical, iar această reformare trebuie efectuată strict în baza intereselor și necesităților economiei naționale. Statul trebuie să fie cel, care să-și asume responsabilitatea pentru studiile profesionale și superioare, precum și angajarea în câmpul muncii”, - a concluzionat Sergiu Coropceanu.