În premieră, Ministrul Finanțelor Octavian Armașu a confirmat că ”Panoul Miliardului furat” nu reprezintă banii recuperați, ci venituri din urma lichidării băncilor, adică a vinderii activelor băncilor falimentate.

„Panoul Miliardului reprezintă banii recuperați la moment pentru rambursarea creditului de urgență. Până una alta, din banii care au fost scoși din bănci, încă nu s-a recuperat nimic, pentru că lucrează Kroll și când vor fi primele rezultate, atunci în raport vor apărea datele respective. Până una alta, arătăm ceea ce s-a recuperat la moment. Așa e situația, ea reflectă situația obiectivă care este la moment”, spune Ministrul Finanțelor.

Pe de altă parte, Președintele Parlamentului Andrian Candu s-a grăbit să-l contrazică pe Armașu: ”A spune că banii din lichidarea celor trei bănci nu compensează frauda este greșit”.

Una este clar pentru toți – au trecut mai bine de 2 ani, nici un leu din miliardul furat nu s-a recuperat, iar Ilan Șor (implementatorul principal al schemelor, conform declarațiilor) se odihnește acasă.

Rămâne să așteptăm . . .

Părerile oficialilor sunt criticate de opoziția extraparlamentară. În opinia lui Victor Șelin, Președintele Partidului Social Democrat, abordarea acestei situații de către oficiali în așa fel va aduce și mai multe prejudicii statului. În loc să se ocupe cu recuperarea banilor furați, autoritățile se preocupă cu vînzarea activelor băncilor.

”Băncile au acționari, care prin intermediul instanțelor de judecată vor solicita întoarcerea banilor de la vînzarea activelor, precum și a beneficiului ratat deoarece acționarii nu răspund pentru acțiunile conducătorilor băncilor care au eliberat credite neperformante”, - a menționat Victor Șelin

În viziunea Președintelui Partidului Social Democrat, calea rapidă de recuperare a banilor poate fi prin atragerea reală la răspundere penală a lui Ilan Șor.