Mai bine de 25 de ani politicienii aflați la guvernare în Republica Moldova fac diverse declarații privind regiunea Transnistreană: începînd de la acordarea statutului de zonă ocupată de un stat străin și terminînd cu dezicerea de aceasta.

Nu au rămas în urmă și unele partide extraparlamentare sau experți independenți, care își văd viitorul luminos și fără locuitorii acestei regiuni. Mai puțini însă, încearcă să caute soluții concrete, ce ar putea apropia locuitorii celor două maluri ale Nistrului și să-i integreze în toate procesele cotidiene, inclusiv politic.

”Modificarea sistemului electoral și trecerea la alegerea consilierilor de toate nivelurile prin vot uninominal va simplifica esențial integrarea politică a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”. De această părere este Secretarul general PSD Sergiu Coropceanu.

În opinia acestuia, astăzi este imposibil de organizat alegeri pe teritoriul transnistrean sub controlul autorităților moldovenești, dar trecerea la alegerea consilierilor prin vot direct, care este foarte aproape de sistemul electoral existent în Transnistria cu structura sa administrativ-teritorială, va permite apropierea politică a acestei regiuni de autoritățile Republicii Moldova și respectarea statutului alesului local și funcționarea autorităților publice locale. Ulterior se va putea aplica și votul uninominal pentru deputații din Parlament, astfel integrînd politic întreg teritoriul țării.

Rămîne să vedem întru cît autorii proiectului de modificare a sistemului electoral (PDM) vor accepta propunerile făcute de alte partide și experți independenți sau vor merge strict pe proiectul propriu, ce la moment pare să fie doar în interesul Partidului Democrat.