Partidului Social Democrat solicită autorilor proiectului privind schimbarea sistemului electoral prin trecerea la alegerea deputaților prin vot uninominal să includă și modificarea alegerii consilierilor de toate nivelurile prin alegerea și acestora prin vot uninominal.

Declarația a fost făcută de către Sergiu Coropceanu, Secretar general PSD în cadrul unei emisiuni televizate comentînt intenția unui grup de deputați de a modifica sistemul electoral.

”Dacă se invocă lipsa de reprezentanță, atunci această problemă domină și la nivel local, iar prin schimbarea sistemului electoral trebuie găsită soluția ce ar rezolva aceste probleme”, - a menționat Sergiu Coropceanu.

În acest sens, Secretarul general PSD a adus drept exemplu situația din consiliul raional Orhei, unde din 35 de consilieri raionali 26 sunt din or. Orhei și 2 din Chișinău, ceia ce demonstrează că toate deciziile consiliului sunt luate doar cu interesul celor ce trăiesc în orașul Orhei și nu celor din satele raionului. De asemenea din 38 de primării ale raionului doar 7 sunt reprezentate cu cîte un consilier. Respectiv, locuitorii a 31 de primării nu au posibilitatea măcar să fie auziți.

Menționăm, că Partidul Social Democrat promovează de mai mulți ani ideea trecerii la alegeri directe pentru consilierii de toate nivelurile și deputați, precum și alegerea directă a procurorului general și judecătorilor Curții Constituționale.