”Realizarea unui salt economic pentru întreaga țară: atît pentru regiunea din dreapta Nistrului, cît și pentru cea din stînga, și respectiv obținerea unui control total al finanțelor publice este posibil într-un timp destul de scurt.

Este necesar realizarea a 3 lucruri: 1 - securizarea tuturor hotarelor Republicii Moldova; 2 - declararea statutului de Zonă Economică Liberă pentru întreg teritoriu țării; 3 - aprobarea unui nou Cod vamal și unui nou Cod fiscal, care vor funcționa pe ambele maluri ale Nistrului”, - a declarat Sergiu Coropceanu, Secretar general PSD în cadrul emisiunii ”Moldova în direct” de la canalul public de televiziune ”Moldova 1”, exprimând astfel poziția Partidului Social Democrat cu privire la măsurile concrete în vederea reglementării conflictului transnistrean.

În acest sens, Sergiu Coropceanu a menționat că realizarea acestor 3 reforme va schima radical agenda politică în discuțiile cu cei de la Tiraspol, cît și cu partenerii de negocieri.

Vă amintim că astăzi, 02 martie, se împlinesc 25 de ani de la declanșarea conflictului transnistrean. Conflictul din Transnistria a izbucnit pe 2 martie 1992 și face parte din categoriile de conflicte ce au avut loc la periferia fostei URSS la finele existenței ei. Acesta a fost o consecință a unor factori interni și externi, precum și a problemelor moștenite din trecutul istoric. Încetarea focului a avut loc la 21 iulie 1992, după semnarea „Acordului Elțin-Snegur”.

Pe parcursul timpului, conflictul așa și nu a fost soluționat. Doar Partidul Social Democrat a propus un plan concret și o foaie de parcurs pentru soluționarea acestuia. Celelalte partide și lideri au preferat să facă doar declarații politice, iar guvernările din toată această perioadă au exploatat acest conflict în interesele sale, atît de business prin realizarea schemelor de contrabandă, cît și politic, pentru exploatarea preferințelor unei parte a electoratului.

;