PSD

Noi preturi la carburanti. Benzina a trecut de 18 lei.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noile prețuri plafon pentru carburanți pentru perioada 25 ianuarie - 7 februarie.
Astfel, pentrubenzină auto Premium-95 cu cifra octanică de minimum 95 s-a stabilit prețul de – 18.11 lei/litrul, cu 12 bani maimult decât cel stabilit anterior.
Potrivit legilalației, fiecare operator de pe piața produselor petroliere va determina, reieșind din prețurile plafon stabilite de ANRE, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor respective, le va publica pe pagina sa web și le va afișa pe panourile informative de la stațiile de alimentare.
Prețurile stabilite de operatori vor intra în vigoare și se vor aplica pentru toți consumatorii, începând cu ziua de miercuri, ora 00.01 noaptea.
Noua formulă de stabilire a prețului a fost aprobată de ANRE și a început să fie aplicată de la 1 iunie anul trecut la solicitarea premierului Pavel Filip după întâlnirea cu petroliștii. Atunci un litru de benzină costa aproximativ 16 lei și 21 de bani. De atunci până acum ANRE a umblat la prețuri de 18 ori.
”Scumpirea carburanților constituie un furt al cetățenilor din partea ANRE spriginit juridic de legislația aprobată de Parlament”, - a declarat Secretarul general al Partidului Social Democrat Sergiu Coropceanu.
În acest sens, Sergiu Coropceanu a menționat că toate scumpirile pornesc de la interesul nemijlocit al ANRE. ”Cetățenii trebuie să cunoască că bugetul ANRE constituie un anumit procent din costul anual al energiei electrice, al gazelor naturale furnizate consumatorilor, al produselor petroliere şi al gazelor lichefiate importate. Cu cât mai mult se consumă și cu cât este mai scump prețul, cu atât mai mulți bani obține ANRE. Iată și răspunsul de unde directorii ANRE au salarii de zeci de mii”, - a menționat Coropceanu.
”În situația în care, Guvernarea trebuie să poarte răspundere pentru nivelul de trai al populației și capacității de plată a acesteia, și ținînd cont de faptul că deciziile ANRE de aprobare a tarifelor nu reflectă starea reală a lucrurilor din societate, considerăm necesar preluarea de către Guvern a funcțiilor de aprobare a tarifelor la energia electrică, gaze naturale și petrol cu asumarea responsabilității sociale față de cetățeni”, - a concluzionat Sergiu Coropceanu.
Amintim că Parlamentul a aprobat bugetul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică pentru anul 2017 cu venituri în sumă de 33,9 mil. lei şi cheltuieli în sumă de 47,1 mil. lei. Deficitul bugetar constituie 13,2 mil. lei, ceea ce este aproximativ cu 5 mil. lei mai mult decât în 2016. Deficitul va fi acoperit din contul mijloacelor acumulate în anul curent.
Potrivit documentului, cheltuielile pentru plata salariilor au fost majorate de la 21,4 mil. lei până la 27,6 mil. lei. ANRE va cheltui circa 10,3 mil. lei pentru procurarea de mărfuri şi servicii. Cheltuielile pentru deplasări se vor ajunge până la aproape 1,5 mil. lei.
Mărimea plăţilor regulate la ANRE efectuate de către participanţii pieţei petroliere, a gazului natural şi a energiei electrice va constitui 0,11% din costul acestora. În 2016, aceasta constituia 0,09%. Veniturile din activitatea pieţei energiei electrice vor constitui 15,6 mil. lei, din piaţa gazului natural - 7,2 mil. lei, din importul de produse petroliere - 8,2 mil. lei.
În urma schimbărilor produse în cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, inclusiv cu numirea unui nou procuror general
Întreaga declarațieNe adresăm către dvs. în calitate de avocat al poporului, care în conformitate cu Constituția Republicii Moldova și Legii nr. 52 d
Întreaga declarațiePORNIND de la aprecierea deciziilor politice ale actualei guvernări, Hotărârilor Guvernului și Comisiei pentru Situații Excepționa
Întreaga declarațieMai bine de 4 luni, întreaga comunitate internațională este consolidată în lupta pentru combaterea noului tip de coronavirus COVID
Întreaga declarațieOPȚIUNE
Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală!
Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea cetățenilor RM și-au exprimat dorința ca Republica Moldova să adere la Uniunea Vamală Rusia – Belarus - Kazahstan și la Comunitatea Economică Euroasiatică.
DEZVOLTARE
Moldova – Zonă Economică Liberă între UE și CSI
PSD consideră că principalul motiv al proceselor social-politice negative din țară este lipsa ideologiei de consolidare a cetățenilor la soluționarea problemelor sociale și economice ale societății.
Puterea Populară
Poporul – suveran al puterii în stat
Odată cu declararea independenței RM, țara noastră a preluat sistemul parlamentarismului clasic, declarînd astfel Parlamentul drept organ suprem legislativ, format din 101 deputați.