Fostul șef al întreprinderii Apă-Canal Chișinău, Constantin Becciev vrea să fie restabilit în funcție.

În acest sens el a atacat în instanța de judecată decizia prin care a fost destituit din funcție, iar în calitate de avocat al acestuia este fostul ministru al Justiției, membru PLDM și nemijlocit al echipei lui Vlad Filat, Oleg Efrim.

Totodată, fostul șef de la Apă-Canal solicită restituirea salariului pentru lunile nelucrate, dar și cere un prejudiciu moral.

La începutul lunii septembrie 2016, realitatea.md menționa că în urma unui audit realizat de către Agenția Națională de Reglementare în Energetică la Întreprinderea Municipală Apă Canal au fost depistate cheltuieli de sute de mii de lei pe care Becciev le-a făcut pentru a-și mobila propriul birou. Mai mult, acesta a favorizat firma fiicei sale în mai multe licitații pe care le-a contractat instituția.

”Aceasta se poate întâmpla doar într-o țară cu un nivel înalt de corupție în instituțiile de stat și nemijlocit în procuratură și instanțele de judecată. În timp ce astfel de persoane trebuie să fie sancționate, inclusiv penal, cu confiscarea averii, acestea au tupeul să mai ceară încă prejudicii de la stat”, - a declarat Sergiu Coropceanu, secretar general PSD, comentând solicitarea lui Becciev.

În viziunea lui Sergiu Coropceanu, astfel de lucruri se întîmplă din cauză că Curtea de Conturi, structură abilitată cu funcții de control financiar a instituțiilor și întreprinderilor de stat, nu-și realizează complect funcțiile și nu cooperează în deajuns cu instituțiile procuraturii. ”În interesul Curții de Conturi trebuie să fie nu doar elaborarea unui act de control, ci determinarea prejudiciului cauzat, întoarcerea acestuia și sancționarea vinovaților. La noi însă, Curtea de Conturi se mulțumește doar cu simple rapoarte. Faptul că Curtea de Conturi nu este o structură de urmărire penală nu este o scuză. Ea are destule instrumente de a solicita și a se adresa tuturor instituțiilor de stat. Este nevoie de un început, atunci când va începe sechestrarea averii obținute ilegal de funcționarii publici și directorii întreprinderilor de stat, atunci vom putea vorbi de un început real al luptei cu corupția”, - a menționat Sergiu Coropceanu.

Amintim că fostul director al întreprinderii „Apă-Canal Chișinău", Constantin Becciev, este învinuit de abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, aceştia favorizau firmele administrate de fiica lui Becciev, de la care cumpărau bunuri la prețuri majorate. Astfel, învinuiţii ar fi prejudiciat bugetul întreprinderii cu mai multe milioane de lei.