Astăzi, Sergiu Coropceanu, Secretar general al Partidului Social Democrat a avut o întrevedere oficială cu dna Nicola Harrington-Buhay, Reprezentant Permanent al Organizației Națiunilor Unite în Republica Moldova şi dna Narine Sahakyan, Reprezentant Permanent Adjunct ONU.

În cadrul întrevederii, Sergiu Coropceanu a informat reprezentanții ONU despre îngrădirea drepturilor constituționale ale cetățenilor Republicii Moldova aflați la muncă pe teritoriul Federației Ruse de participare la vot de către actuala guvernare.

De asemenea, Secretarul general PSD a atras atenția și asupra situației de discriminare a cetățenilor Republicii Moldova de către actuala guvernare, aducînd drept exemplu numărul secțiilor de votare deschise în afara țării la alegerile parlamentare anticipate precedente: pe teritoriul Uniunii Europene – o secție de votare la 4000 alegători, pe teritoriul Federației Ruse – o secție de votare la 187 500 alegători. Menționăm și faptul, că unii reprezentanți ai guvernării au cerut deja ca pe teritoriul Federației Ruse să nu fie deschise secții de votare pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

La moment, cei în jur de 750 000 de cetățeni ai Republicii Moldova, aflați la muncă pe teritoriul Federației Ruse, sunt impuși să cerșească respectarea drepturilor sale constituționale de participare la vot prin organizarea acțiunilor de protest și sesizarea Organizațiilor internaționale.

Partidul Social Democrat consideră, că instituţiile internaţionale la care Republica Moldova este parte, nu pot trece cu vederea încălcarea drepturilor omului la capitolul dreptului la vot, norme prevăzute în mai multe acte internaţionale pe care ţara noastră le-a ratificat. De aceia, Organizațiile internaționale sunt obligate să intervină către autoritățile moldovenești, pentru a asigura respectarea prevederilor Constituției Republicii Moldova și a Codului Electoral astfel în cît fiecare cetățean aflat peste hotare să poată participa la vot.

La rîndul său, dna Nicola Harrington-Buhay, a menționat că Republica Moldova trebuie să ia măsuri cu privire la asigurarea posibilităţilor egale de participare la vot, ba mai mult ca instituţiile abilitate să colecteze toată informaţia necesară care ar facilita luarea deciziei deschiderii secţiilor de votare adăugătoare, nu doar în cadrul misiunilor diplomatice. În acest sens, Reprezentantul Permanent ONU a precizat că într-adevăr corpul diplomatic al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova nu poate face faţă numărului mare de alegători şi evident este necesar deschiderea de secţii de votare adăugătoare.

Totodată, Nicola Harrington-Buhay a dat asigurări că va interveni în limitele competenței sale, pentru a susține drepturile cetățenilor țării noastre aflați la muncă peste hotare și a contribui la deschiderea secțiilor de votare în afara misiunilor diplomatice.

Serviciul de presă PSD