
Index articole
Introducere
Odată cu declararea independenței Republicii Moldova și aprobarea Constituției, Republica Moldova a preluat sistemul parlamentarismului clasic, declarînd astfel Parlamentul drept organ suprem legislativ, format din 101 deputați, aleși fie pe liste de partid, fie candidați independenți.
Pe parcursul timpului, din cauza pragului electoral mare, dar și impunerea financiară din partea partidelor, nici o persoană-candidat independent nu a putut trece pragul electoral. Prin urmare, în urma tuturor campaniilor electorale în Parlament au ajuns doar deputați aleși pe liste de partid.
Pe parcursul a 22 de ani, în perioada alegerilor parlamentare, cetățenii în urma votului transmit puterea deputaților cu scopul ca Parlamentul, Guvernul sau Puterea Judecătorească să ia decizii privind realizarea drepturilor și obligațiunilor constituționale ale cetățenilor Moldovei. În așa fel este constituit sistemul de stat al țării noastre unde funcționează parlamentarismul.
Cu toții încredințăm puterea deputaților, dar indiferent de denumirea partidului, pe listele cărora au fost înaintați, aceștia nu-și îndeplinesc promisiunile electorale. Dorința de a exploata puterea în interes personal constituie problema de bază a deputaților în raport cu interesele oamenilor de rînd. Astfel, în Republica Moldova se observă o criză de sistem a puterii, iar elita politică a țării nu intenționează să modernizeze acest sistem în interesul poporului.
Purchase LSD for sale without a prescription Go Here It is a single diastereomeric molecule that contains four chiral.
În aceste împrejurări a apărut necesitatea de a întoarce poporului libertatea de exprimare a voinței și posibilitatea de participare directă în administrarea treburilor statului.
Pentru a readuce dreptatea este nevoie să ne dezicem de la alegerea deputaților și să implementăm un nou sistem politic, care prevede lichidarea Parlamentului ca organ legislativ suprem și inaugurarea unui organ de stat nou, constituit din reprezentanți ai poporului – Consiliul Suprem al Reprezentanților Poporului.
Consiliul Suprem al Reprezentanților Poporului va fi format în urma alegerii de către locuitorii satelor și orașelor a reprezentanților poporului în consiliile sătești și orășenești, care separat vor administra treburile localităților sale, iar toți împreună vor administra puterea locală la nivel de raion.
O dată la cinci ani, delegații reprezentanților poporului de nivel sătesc, orășenesc și raional se vor întîlni în cadrul Consiliului Suprem al Reprezentanților Poporului, unde vor alege Președintele țării, Guvernul, judecătorii Judecătoriei Supreme Populare, Procurorul general, vor aproba politica internă și cea externă, programul de dezvoltare economico-socială a țării, inclusiv bugetul de stat pe următorii cinci ani.
Condițiile de funcționare ale Consiliului Suprem al Reprezentanților Poporului – organul suprem de stat, vor fi expuse în textul noii Constituții, pe care poporul Moldovei îl va elabora și-l va propune spre analiză și îmbunătățire cetățenilor, inclusiv celor aflați la muncă peste hotare. Proiectul noii Constituții va fi aprobat în cadrul ședinței Adunării Poporului Moldovei cu participarea reprezentanților tuturor localităților țării.
Puterea aparține poporului Moldovei. Doar o implicare largă a cetățenilor în analiza și luarea deciziilor, va da posibilitate Moldovei să devină o țară suverană, independentă și dezvoltată.
Poporul, care participă la luarea deciziilor la nivel de stat, nu le poate primi împotriva intereselor proprii. Aflarea poporului la putere nu poate fi supusă șantajului, corupției sau intimidării.
Conform prevederilor noii Constituții, partidele politice nu vor avea dreptul să înainteze la guvernare candidați pe liste de partid, ceia ce va exclude interesele înguste de partid în cadrul administrării treburilor statului.
Народ должен взять власть в свои руки
Не нужно передавать власть партиям. Нужно лишь правильно самоорганизоваться
Funcționarea Puterii Populare la nivel de sat
Funcționarea Puterii Populare la nivel de raion
Funcționarea Puterii Populare la nivelul mun. Chișinău
În urma schimbărilor produse în cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, inclusiv cu numirea unui nou procuror general
Întreaga declarațieNe adresăm către dvs. în calitate de avocat al poporului, care în conformitate cu Constituția Republicii Moldova și Legii nr. 52 d
Întreaga declarațiePORNIND de la aprecierea deciziilor politice ale actualei guvernări, Hotărârilor Guvernului și Comisiei pentru Situații Excepționa
Întreaga declarațieMai bine de 4 luni, întreaga comunitate internațională este consolidată în lupta pentru combaterea noului tip de coronavirus COVID
Întreaga declarațieOPȚIUNE
Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală!
Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea cetățenilor RM și-au exprimat dorința ca Republica Moldova să adere la Uniunea Vamală Rusia – Belarus - Kazahstan și la Comunitatea Economică Euroasiatică.
DEZVOLTARE
Moldova – Zonă Economică Liberă între UE și CSI
PSD consideră că principalul motiv al proceselor social-politice negative din țară este lipsa ideologiei de consolidare a cetățenilor la soluționarea problemelor sociale și economice ale societății.
Puterea Populară
Poporul – suveran al puterii în stat
Odată cu declararea independenței RM, țara noastră a preluat sistemul parlamentarismului clasic, declarînd astfel Parlamentul drept organ suprem legislativ, format din 101 deputați.