Atâta timp cât retorica şi promisiunile autorităţilor vor fi în dezacord cu faptele, succes nu va fi. Ca una din opţiuni, este necesar urgent de adoptat legea despre  restructurarea portofoliului de credite, care va salva de la catastrofă micul business şi cetăţenii. În caz contrar, nu va fi posibil de evitat protestele, iar opoziţia nu va rata momentul şi va fi în fruntea lor. Despre aceasta la emisiunea „Glavnoe” cu Nina Dimoglo la TVC-21, a vorbit Victor Şelin, preşedintele PSD, transmite eNews.

„Comunitatea de afaceri înţelege foarte bine că domnul președinte și domnul Kiku au mizat pe bugetari şi pensionari. Iată de ce, ei îndreaptă banii anume acolo, iar mediul de afaceri a fost aruncat peste bord. Dar există 328 mii de oameni din businessul mic şi 10 mii de gastarbeiteri. Iar acestora nu le-au dat nimic. Iată de ce aceştea vor recurge la proteste.  Domnul Năstase are o experienţă excelentă în organizarea protestelor. Domnul Usatîi, „după care plânge închisoarea”, de asemenea. Şi acestea proteste vor fi sângeroase".

Şelin aduce aminte, că înainte la Năstase şi Usatîi nu a existat un mediu pentru proteste, dar astăzi 500 de mii de oameni flămânzi sunt gata să-i sucească gâtul oricui. Iată de ce protestele vor fi înfricoşătoare.

„Mediul de afaceri înțelege situația, deoarece acolo s-au adunat cei mai activi şi de succes oameni. Dodon şi Chicu, voi sunteți puterea, soluţionaţi măcar câteva probleme juridice. Adoptaţi Legea privind restructurarea completă a portofoliului de credite al tuturor băncilor comerciale şi al tuturor organizațiilor de microfinanțare. Acolo se creditează 500 mii de lucrători, care cumpără telefoane, televizoare, iau câte 20-30 mii de lei sub 20-25%. Acuma ei nu lucrează şi nu pot plăti. Iar aceste organizații se bucură că se adună procentele. În curând, va fi posibil să se adreseze la executorii judiciari şi colectori, care vor începe să exproprieze apartamentele şi automobilele "

Politicianul consideră, că poate fi o salvare Legea privind restructurarea portofoliului de creditare pe un termen de 5-10 ani cu o dobândă de 5%.

"A doua întrebare. O amnistie completă pentru toate datoriile către stat, care s-a format începând cu 15 martie 2020, când a început starea de urgență și până la sfârșitul acesteia. De asemenea şi o amnistie a amenzilor, în proporţie de 90%,  care au fost impuse pe perioada stării de urgență. Oamenii pentru prima dată s-au ciocnit cu aşa ceva."

Şelin a menționat, că în decurs doar de două luni, de la oamenii simpli, au fost strânse 30 milioane de lei, mai mult decât se colectează de la toţi automobiliştii pe parcursul întregului an. Este o nedreptate, când salariul celor amendaţi este de  4-5 mii de lei.

„Există o propunere de a declara circumstanțe de forță majoră. Este dreptul agenților economici care au contracte, de a primi o amânare a plăţilor pentru 2-3 luni: la chirie, la creditul bancar. Da Doamne ca Chicu şi Dodon să-i audă pe agenții economici. Să se aşeze cu 20-30 de oameni, fără camere video, să discute, să negocieze. Iar apoi să iasă şi să declare: noi împreună cu comunitatea de experți, cu tinerii şi vârstnicii economiști din Moldova, am găsit o soluție pentru țară.”

Şelin a amintit, că astăzi Dodon dorește împacare civică. Dar aceasta se poate realiza doar prin elaborarea unei soluţii favorabile pentru  întreaga țară.

 

sursa: Enews.md