PSD

Periodic, Guvernarea lansează tot felul de inițiative pentru a crea impresia unei munci și străduințe în interesul cetățenilor. Doar că, majoritatea dintre ele, au caracter pur politic și fac parte din strategiile partiinice de lungă durată în vederea controlării și utilizării factorului administrativ.
O ultimă inițiativă a guvernării este cea de reformare a administrației publice locale prin lichidarea unui număr impunător de primării și care a fost vociferată recent de către Primul ministru Pavel Filip, care este și prim-vicepreședinte al Partidului Democrat. Drept argumente de bază, sunt aduse cheltuielile și numărul mic de locuitori în actualele primării.
Pe de altă parte, Partidul Social Democrat este categoric împotriva unei asemenea abordări și consideră că decizia privind constituirea, reorganizarea prin fuziune sau divizare, precum și lichidarea unei primării trebuie să o ia în exclusivitate doar locuitorii acesteia.
”Partidul Social Democrat consideră că inițiativa actualei guvernări de lichidare a unui număr mare de primării este o continuitatea în distrugerea satelor moldovenești. După ce au închis grădinițele, școlile și punctele medicale – infrastructura de bază în existența unui sat, și nu au contribuit la crearea locurilor de muncă în sate, acum, își doresc lichidarea instituției primăriei. Toate acestea duc la dispariția satelor”, - a declarat Victor Șelin, Președintele PSD.
”Primăria, precum și întreaga țară funcționează în baza impozitelor și taxelor achitate de cetățeni. Și în asemenea situație, doar cetățenii pot decide cum să se organizeze și cum să-și cheltuie banii, iar guvernare dimpotrivă trebuie să se gândească cum să apropie serviciile de cetățeni și nu invers.
Poziția Partidului Social Democrat este una fermă. Statul trebuie să-și asume întreaga responsabilitate și povară financiară pentru dezvoltarea satelor. Pe lângă reforma fiscală, unde toate impozitele și taxele colectate trebuie să rămână în primărie, Guvernul trebuie să investească în infrastructura locală. În fiecare sat trebuie să existe și să funcționeze grădinițe, școli, puncte medicale, case de cultură, alte obiecte de menire socială, locuri de muncă, etc., pentru ca toate acestea să devină atractive pentru tineri. Doar așa putem dezvolta satele și țara. Nu putem permite existența doar a câtorva municipii și orașe”, - a mai declarat liderul social-democrat.
În urma schimbărilor produse în cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, inclusiv cu numirea unui nou procuror general
Întreaga declarațieNe adresăm către dvs. în calitate de avocat al poporului, care în conformitate cu Constituția Republicii Moldova și Legii nr. 52 d
Întreaga declarațiePORNIND de la aprecierea deciziilor politice ale actualei guvernări, Hotărârilor Guvernului și Comisiei pentru Situații Excepționa
Întreaga declarațieMai bine de 4 luni, întreaga comunitate internațională este consolidată în lupta pentru combaterea noului tip de coronavirus COVID
Întreaga declarațieOPȚIUNE
Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală!
Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea cetățenilor RM și-au exprimat dorința ca Republica Moldova să adere la Uniunea Vamală Rusia – Belarus - Kazahstan și la Comunitatea Economică Euroasiatică.
DEZVOLTARE
Moldova – Zonă Economică Liberă între UE și CSI
PSD consideră că principalul motiv al proceselor social-politice negative din țară este lipsa ideologiei de consolidare a cetățenilor la soluționarea problemelor sociale și economice ale societății.
Puterea Populară
Poporul – suveran al puterii în stat
Odată cu declararea independenței RM, țara noastră a preluat sistemul parlamentarismului clasic, declarînd astfel Parlamentul drept organ suprem legislativ, format din 101 deputați.