PSD

Pe parcursul a trei zile, 30 mai – 1 iunie, reprezentanții partidelor politice din Republica Moldova au participat la un seminar de instruire la subiectul „Sisteme electorale și dimensiunea de gen”.
La acest seminar a participat şi reprezentantul Partidului Social Democrat - Igor Ţîrdea, responsabil de problemele organizatorice în cadrul PSD.
Modificarea sistemului electoral este un subiect actual, pe larg discutat în spațiul public al Republicii Moldova. În acest context, instruirea a abordat toată varietatea sistemelor electorale pentru a oferi o viziune clară asupra modelelor existente de transformare a votului în mandat. Participanții au fost familiarizați cu diversitatea sistemelor electorale, particularitățile și răspândirea acestora pe mapamond.
Totodată, având în vedere că femeile rămân a fi cel mai vast grup marginalizat de procesele electorale și politice din mai multe țări, participanții au făcut cunoștință cu modalitățile de integrare a dimensiunii de gen în cadrul fiecărui sistem. În acest context, există o varietate de măsuri speciale temporare de sporire a reprezentării femeilor în politica electorală, atât din practica națională cât și din cea internațională.
În final, participanții au simulat procesul de creare a unui sistem electoral pentru a pune în practică cunoștințele acumulate și pentru a înțelege complexitatea, importanța și efectele unei reforme electorale.
Seminarul a fost moderat de doi formatori de talie internațională – Dr. Doina BOREDIANU, Directoare adjunctă a Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, și Corneliu PASAT, Șef adjunct al Direcției comunicare, relații publice și mass-media a Comisiei Electorale Centrale.
„Tematica sistemelor electorale este actuală în Republica Moldova încă din primele zile ale independenței sale, toate democrațiile noi caută o modalitate de a asigura alegeri libere și corecte. Acest seminar oferă o posibilitate minunată de cunoaștere sistemelor electorale din țară și de peste hotare, care sunt principiile de implementare și de administrare a acestora, mai ales din punctul de vedere al incluziunii femeilor în procesele electorale„ a declarat Directorul CICDE – Pavel CABACENCO.
BRIDGE (Building Resources in Democracy, Governance and Elections) este un program de dezvoltare profesională în domeniul electoral destinat tuturor actorilor electorali a cărui curriculă se bazează pe metode de învățare a adulților, oferind participanţilor atât cunoştinţe teoretice, cât şi abilităţi practice.
Acest curs a fost organizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) și Comisia Electorală Centrală (CEC) din R. Moldova, în parteneriat cu Asociația Internațională a Femeilor din Managementul Electoral (WEM-International), cu susținerea Programului „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și finanțat de Guvernul Suediei.
Sursa: http://cicde.md
În urma schimbărilor produse în cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, inclusiv cu numirea unui nou procuror general
Întreaga declarațieNe adresăm către dvs. în calitate de avocat al poporului, care în conformitate cu Constituția Republicii Moldova și Legii nr. 52 d
Întreaga declarațiePORNIND de la aprecierea deciziilor politice ale actualei guvernări, Hotărârilor Guvernului și Comisiei pentru Situații Excepționa
Întreaga declarațieMai bine de 4 luni, întreaga comunitate internațională este consolidată în lupta pentru combaterea noului tip de coronavirus COVID
Întreaga declarațieOPȚIUNE
Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală!
Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea cetățenilor RM și-au exprimat dorința ca Republica Moldova să adere la Uniunea Vamală Rusia – Belarus - Kazahstan și la Comunitatea Economică Euroasiatică.
DEZVOLTARE
Moldova – Zonă Economică Liberă între UE și CSI
PSD consideră că principalul motiv al proceselor social-politice negative din țară este lipsa ideologiei de consolidare a cetățenilor la soluționarea problemelor sociale și economice ale societății.
Puterea Populară
Poporul – suveran al puterii în stat
Odată cu declararea independenței RM, țara noastră a preluat sistemul parlamentarismului clasic, declarînd astfel Parlamentul drept organ suprem legislativ, format din 101 deputați.