PSD
Experți internaționali despre reformarea sistemului electoral din Republica Moldova. Poziția PSD

La Chișinău a avut loc astăzi, 23 mai 2017, Conferința Internațională „Opțiuni și rațiuni în reformarea sistemului electoral din Republica Moldova.
Experiențe internaționale comparate”, organizată de Asociația Promo-LEX, care a adunat experți din Marea Britanie, Lituania, Georgia, Ucraina, Belarus, Armenia, Norvegia și România.
Evenimentul a avut ca scop să contribuie la dezbaterea privind oportunitatea modificării sistemului electoral din Republica Moldova, prin analiza comparativă a impactului diferitor sisteme electorale aplicate în diferite contexte sociale, politice, culturale, etc.
În cadrul conferinței a fost prezentat studiul „Proiectarea sistemului electoral în Republica Moldova”, realizat deexperții internaționali Mette Bakken, Norvegia și Adrian Sorescu, România. Autorii studiului au încercat să răspundă la principala întrebare ce domină viața publică de la Chișinău în ultimele trei luni: ”În ce măsură modificarea sistemului electoral poate fi o soluție la nemulțumirea populației sau dacă ea poate îmbunătăți clasa politică și, dacă da, care sistem electoral ar aduce cele mai multe avantaje și cele mai puține dezavantaje?”
În context, studiul a analizat argumentele pro și contra fiecărui sistem electoral:sistemul majoritar într-un singur tur de scrutin și sistemul mixt paralel (proiecte aflate în discuții în parlament), dar și sistemul electoral prin reprezentare proporțională în circumscripții regionale și sistemul mixt proporțional (cu compensare).
În Moldova, nu este clar care ar fi rezultatul unei reforme radicale pentru trecerea de la un sistem electoral la altul. În acest sens, experții au formulat anumite recomandări.
Prezent la eveniment, Sergiu Coropceanu, Secretar general PSD, a declarat pentru portalul de știri ALFANEWS că opinia experților trebuie respectată și luată în calcul, dar, decizia privind modificarea sistemului electoral trebuie să fie o decizie a cetățenilor Republicii Moldova și această decizie trebuie să responsabilizeze clasa politică și să pună sub control permanent activitatea aleșilor.
”Din păcate, partidele politice și liderii acestora, care au guvernat țara până în present, tot s-au ascuns sub declarațiile experților străini și organizațiilor internaționale luând decizii doar în interes personal sau de grup lăsând problemele țării și ale cetățenilor în voia sorții. Nu mai putem tolera o asemenea abordare. Deciziile trebuiesc luate în interesul cetățenilor Republicii Moldova și nu la insistența străinilor, iar deputații, consilierii și primarii trebuie să fie sub control permanent, astfel în cât cetățenii să poată să-i sancționeze în caz de necesitate”, - a specificat Sergiu Coropceanu
În urma schimbărilor produse în cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, inclusiv cu numirea unui nou procuror general
Întreaga declarațieNe adresăm către dvs. în calitate de avocat al poporului, care în conformitate cu Constituția Republicii Moldova și Legii nr. 52 d
Întreaga declarațiePORNIND de la aprecierea deciziilor politice ale actualei guvernări, Hotărârilor Guvernului și Comisiei pentru Situații Excepționa
Întreaga declarațieMai bine de 4 luni, întreaga comunitate internațională este consolidată în lupta pentru combaterea noului tip de coronavirus COVID
Întreaga declarațieOPȚIUNE
Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală!
Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea cetățenilor RM și-au exprimat dorința ca Republica Moldova să adere la Uniunea Vamală Rusia – Belarus - Kazahstan și la Comunitatea Economică Euroasiatică.
DEZVOLTARE
Moldova – Zonă Economică Liberă între UE și CSI
PSD consideră că principalul motiv al proceselor social-politice negative din țară este lipsa ideologiei de consolidare a cetățenilor la soluționarea problemelor sociale și economice ale societății.
Puterea Populară
Poporul – suveran al puterii în stat
Odată cu declararea independenței RM, țara noastră a preluat sistemul parlamentarismului clasic, declarînd astfel Parlamentul drept organ suprem legislativ, format din 101 deputați.