Sergiu Coropceanu

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a mun. Chișinău, care obligă cetăţenii să poarte mijloace de protecție a gurii și nasului în toate spațiile publice închise, a stârnit un val de discuţii aprinse în spaţiul internetului.

Pe această temă s-a expus şi Sergiu Coropceanu, Secretarul General al Partidului Social Democrat din Moldova. Iată ce scrie el pe pagina sa de Facebook:

ÎNTRODUCERE:

Începând cu ziua de astăzi, 07 mai 2020, în toate spațiile publice închise (spații comerciale, farmacii, etc.) purtarea mijloacelor de protecție a gurii și nasului este obligatorie. Administratorii locațiilor enumerate nu vor permite cetățenilor accesul, fără mijloace de protecție.

Această obligațiune este prevăzută în Decizia nr. 19 din 06 mai 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a mun. Chișinău.

CONȚINUT:

O decizie mai agramată și tâmpită a Comisiei pentru Situații Excepționale nu am îmntâlnit. Este o decizie, care în loc să explice clar populației ce are de făcut, aceasta aduce o sumedenie de întrebări fără răspunsuri:

  1. Ce presupune spații publice închise? În paranteze, Comisia indică ”spațiile comerciale și farmaciile”, care, de asemenea, fac comerț. Dar ce presupune ”etc.”?
  2. Este această prevedere o obligațiune doar pentru mediul privat sau și cel public?
  3. Oficiile întreprinderilor private și birourile funcționarilor din instituțiile publice, unde intră persoane din afara acestora tot sunt considerate ”spații publice închise”?
  4. Purtarea mijloacelor de protecție este o obligațiune pentru toți aflați în aceste spații, inclusiv angajații sau doar pentru oaspeți?
  5. Cum va trebui să se conformeze acestei decizii anumite instituții ale statului cu ”spații publice închise”: Președinția, Parlamentul, Guvernul, Ministerele, Procuratura, Poliția, Instituțiile publice din subordinea Guvernului, administrațiile publice locale și instituțiile subordonate, etc.?

În același timp, trebuie să menționăm, că conform regulamentelor, masca de protecție trebuie schimbată la 2-4 ore, deoarece poate deveni un pericol. Un simplu calcul estimativ ne indică: în cazul în care din cei în jur de un milion de locuitori și oaspeți ai capitalei, în spații publice închise vor intra doar 25%, iar aceștia vor avea nevoie de cel puțin 2 măști pe zi, atunci zilnic doar mun. Chișinău are nevoie de 500 000 măști.

Există un asemenea stoc zilnic în Chișinău? NU!!!

Aici nu mai vorbesc despre lipsa surselor financiare ale majorității cetățenilor de a-și procura masca, prețul căreia este cu mult peste 10 lei, iar folosirea repetată și îndelungată a acesteia poate aduce riscuri majore pentru sănătate.

Printre primele instituții ce necesită a fi sancționate (la ora scrierii acestui comentariu) este chiar Curtea Constituțială (se află în Chișinău și cade sub prevederile deciziei date), pentru faptul că în timpul raportului dlui Sergiu Sîrbu, deputatul Vasile Bolea, aflându-se într-un spațiu public închis împreună cu cel puțin 11 persoane și-a scos masca de protecție participând la ședință fără mijloc de protecție.

CONCLUZII:

  1. Decizia nr. 19 din 06 mai 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a mun. Chișinău prin care începând cu ziua de astăzi, 07 mai 2020, în toate spațiile publice închise (spații comerciale, farmacii, etc.) purtarea mijloacelor de protecție a gurii și nasului este obligatorie, este una generală, fără o claritate și fără o bază materială și financiară;
  2. Această decizie permite abordări selective și sancționarea persoanelor după ”bunul plac” al controlorului;
  3. Nu este clar dacă această decizie vine să protejeze populația sau pentru a aplica amenzi din cauza lipsei de bani în buget, iar amendarea devine sursa de bază a completării deficitului bugetar?

P.S. Mereu trebuie să ne protejăm sănătatea, inclusiv cu mijloace de protecție speciale și nu doar împotriva COVID-19 (mai există o sumedenie de maladii, inclusiv respiratorii), dar, deciziile autorităților trebuie să fie clare și obligatorii pentru toți, fără rezerve și modalități de interpretare.

Sergiu Coropceanu