Bună dimineața stimați colegi,

Am făcut invitația la acest briefing de presă, pentru a expune poziția Partidului Social Democrat cu privire la trădarea electoratului de stînga de către conducerea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

Facem acest lucru, pentru că la majoritatea întîlnirilor, avute cu oamenii, în satele și orașele republicii, vin aceleași rugăminți, de a consolida populația într-o mișcare populară contra actualei guvernări, care uzurpînd puterea în stat, au vîndut țara speculanților europeni și americani.

Înțelegem că pentru obținerea victoriei în următoarele alegeri parlamentare este nevoie de o consolidare a opoziției. Totodată, înțelegem că acest lucru este așteptat și de către oameni.

Partidul Social Democrat întreprinde toate măsurile pentru ca în următoarea campanie electorală poporul să fie unit. După cum știți, PSD a venit deja cu inițiativa de a oferi lista electorală cetățenilor, ca singuri oamenii, la nivelul fiecărui raion, să decidă pe cine să înainteze în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlament și această muncă, în vederea consolidării oamenilor social democrații o vor continua.

În același timp, trebuie să explicăm oamenilor de ce această consolidare nu poate să aibă loc cu participarea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, cu toate că încă un anumit număr de oameni continuă să creadă în acest partid.

Diferență dintre Partidul Comuniștilor și partidele aflate la guvernare nu există. Toate se află într-o colaborare permanentă și servesc intereselor americane și europene. Am vorbit de nenumărate ori de legătura comuniștilor cu actuala guvernare: cum deputații comuniști au acoperit infracțiunile guvernării, cum guvernarea la inițiativa și cu participarea deputaților comuniști au furat Banca de Economii, cum conducerea PCRM inventau diferite revoluții, pe care nu le duceau la capăt doar pentru ai susține pe guvernanți, cum conducerea PCRM nu recunoaște Președintele țării, dar se adresează la el cu diferite rugăminți, iar Nicolae Timofti îndată le și satisface, unele din ele chiar cu încălcarea legislației în vigoare.

Astăzi însă, voi vorbi despre trădarea electoratului de către fracțiunea PCRM și conducerea partidului, care a avut loc pe data de 2 iulie 2014, în timp ce guvernarea ratifica Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

După cum cunoaștem, majoritatea populației Republicii Moldova se expune împotriva Acordului de Asociere, care transformă Republica Moldova într-o colonie a UE și acest lucru îl confirmă toate sondajele, care au avut loc în ultimii ani. Totodată, populația țării nu și-a dorit un scenariu asemănător celui din Ucraina. De aceia, cetățenii țării au așteptat un răspuns prompt de la partidele de opoziție: ce vor face după următoarele alegeri parlamentare care vor avea loc la data de 30 noiembrie în toamna acestui an. PSD și-a expus poziția sa oficială, că va întreprinde toate măsurile pentru rezilierea acestui Acord. Populația au așteptat un răspuns și de la opoziția parlamentară, în primul rînd de la fracțiunea PCRM.

Atît conducerea PCRM, precum și fracțiunea parlamentară a PCRM din Parlamentul Republicii Moldova și de această dată au organizat un spectacol pentru electorat, dar în realitate au îndeplinit sarcinile serviciilor secrete americane. După un discurs pompos al liderului comuniștilor Vladimir Voronin, care doar a criticat unele prevederi din conținutul Acordului lăsînd loc să se înțeleagă că într-o altă conjunctură l-ar fi votat cu ambele mîni, Vladimir Voronin și-a retras fracțiunea din plenul Parlamentului nepermițînd deputaților să participe la procedura de vot. Neparticiparea la vot nu înseamnă un vot împotrivă.

Anume de aceasta s-a și condus liderul comuniștilor.

Trebuie să menționăm, că îndată părăsind ședința Parlamentui, Vladimir Voronin a mers la întîlnirea cu senatorii americani veniți în Republica Moldova, special pentru a monitoriza procedura de ratificare a Acordului de Asociere. Despre această întîlnire o confirmă chiar și informația apărută pe pagina oficială a PCRM.

Faptul că delegația americană s-a întîlnit cu Iurie Leancă, principalul responsabil de executare a sarcinilor americane și europene la nivel de guvern în Republica Moldova și cu Vladimir Voronin, care joacă rolul de opoziție controlată, iar apoi și prinzul luat în subsolurile de la Cricova, demonstrează dependența deplină a liderului PCRM față de structurile americane și europene.

Este clar că atît Vladimir Voronin, în calitate de lider al comuniștilor, cît și majoritatea deputaților din fracțiunea PCRM nu mai sunt independenți, nu gîndesc și nu acționează în interesele cetățenilor țării. Aceștia au devenit un instrument de realizare a intereselor străine. Dacă pînă nu demult serviciile secrete americane și europene controlau doar guvernarea, acum aceștia controlează și opoziția parlamentară formată de PCRM.

Iată de ce, stimați cetățeni ai Republicii Moldova, în primul rînd cei care mai aveați speranțe și încredere în PCRM, nu poate fi o consolidare cu participarea Partidului Comuniștilor. Acordînd încredere Partidului Comuniștilor, de fapt, acordați încredere actualei guvernări și stăpînilor acestora din SUA și UE.

Republica Moldova are nevoie de altceva. Republica Moldova are nevoie de patrioți adevărați, care își iubesc neamul și țara, care activează în interesul acestui stat.

Fac apel către toți cei, care pe parcursul anilor au susținut Partidul Comuniștilor: nu vă lăsați pradă intereselor americane și europene. Acest partid nu vă mai reprezintă, acest partid nu mai este un partid de stînga, acest partid nu mai apără interesele muncitorilor, țăranilor și intelectualilor. Partidul Comuniștilor a devenit partidul oligarhilor, mafioților, corupționerilor și trădătorilor. E timpul să acceptați realitatea tristă și să nu mai acordați vot de încredere acestui partid, dar să aderați la adevăratele partide de stînga și să contribuiți la readucerea Republicii Moldova cetățenilor săi.

Împreună vom construi o adevărată mișcare națională de stînga, unde principalul obiectiv îl va constitui activitatea în interesul oamenilor, iar cu țara va conduce poporul.