Astăzi, 02 iulie 2014, Parlamentul Republicii Moldova ratifică Acordul de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.

Ratificarea Acordului de Asociere cu UE, prin care RM își transmite suveranitatea și dreptul de luare a deciziilor către structurile europene și devine o colonie a acesteia se face cu un ritm atît de rapid încît țara noastră nu a mai cunoscut o asemenea urgență.

La 27 iunie 2014, Primul ministru Iurie Leancă, neavînd mandatul poporului și contrar normelor constituționale, a semnat la Bruxelles Acordul de Asociere cu UE. O zi mai tîrziu, pe data de 28 iunie 2014, Acordul a fost deja propus spre analiză Guvernului și acceptat de către acesta ca luni, pe 30 iunie 2014, Acordul de Asociere să fie înregistrat pentru ratificare în Parlamentul Republicii Moldova. Pe 1 iulie 2014, Acordul de Asociere a fost discutat în cadrul Comisiei Economie, Buget și Finanțe și deja pe 2 iulie Acordul este supus ratificării.

O asemenea urgență nu poate fi justificată, pentru că un document cu peste 900 de pagini, care vine să îngenuncheze întreaga activitate politică și economică a țării în fața speculanților europeni și americani nu poate fi analizat în doar cîteva ore, așa cum au făcut-o deputații din actuala guvernare.

Mesajul, că precum cu semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova merge spre Uniunea Europeană este unul greșit. Nu Republica Moldova merge spre Uniunea Europeană, ci dimpotrivă, Uniunea Europeană vine în Republica Moldova.

Companiile europene vin să prea piața de desfacere din Moldova, companiile europene vin să preia întreprinderile de stat din Moldova, companiile europene vin să preia toate licitațiile organizate pe bani publici, iar oficialii europeni vin să ia decizii în locul cetățenilor Republicii Moldova.

Aceasta este realitatea, spre care ne duc partidele de la guvernare, iar urgentarea ratificării acordului se face la cerința oficialilor europeni, pentru caobligațiunile țării noastre să intre în vigoare îndată, cu titlu provizoriu, pentru că nimeni nu știe cît va dura ratificarea acestuia de către toate țările membre UE.

Totodată, trebuie să menționăm că procedura de ratificare a Acordului de Asociere are loc după un scenariu aproximativ cu cel de anexare a Moldovei la România în 1918, cînd membrii Sfatului Țării, sub țavele automatelor, erau impuși să voteze unirea. Același lucru se întîmplă și astăzi, cînd deputații sunt impuși să voteze deschis ratificarea Acordului sub monitorizarea serviciilor secrete americane și europene.

Deputații ratifică un Acord, pe care nici nu-l cunosc. Însăși Președintele Parlamentului, Igor Corman, a declarat că nu a citit Acordul și că nu este la curent cu impactul pe care îl va aduce implementarea acestuia.

Partidele de la guvernare mizează doar pe speranța oamenilor la o viață mai bună și că acest lucru le va ierta toate fărădelegile făcute, inclusiv uzurparea puterii în stat și vinderea țării către speculanții europeni și americani. Tocmai de aceia, pentru a se justifica în fața oamenilor, partidele de la guvernare au adus cu forța, speriindu-i cu eliberarea din serviciu, persoane din raioane, angajați ai întreprinderilor de stat, ca aceștia să asiste în fața Parlamentului la procedura de ratificare.

Da, Republica Moldova are nevoie de parteneri, are nevoie de prieteni, are nevoie de cooperare economică, politică și socială. Dar, toate prieteniile și colaborările trebuie să fie inițiate și dezvoltate în bază de paritate, prin prisma interesului național și cu acordul majorității populației Republicii Moldova.

Actul de trădare economică și politică a țării, care are loc astăzi, prin votul deputaților din Parlament va rămîne în istorie ca o pată neagră, ca o rușine pe veci a deputaților și urmașilor acestora.

Acest document, este un moft al partidelor de la guvernare și nu un document solicitat și acceptat de cetățenii Republicii Moldova. Acordul a fost elaborat, negociat și parafat în secret. De conținutul acestuia au știut doar cei ce au interes, cei care au furat, fură și speră să mai fure proprietățile statului după intrarea lui în vigoare.

Partidul Social Democrat își reiterează poziția sa oficială. După alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 PSD va întreprinde toate măsurile ca Acordul de Asociere să fie reziliat, iar toate persoanele implicate în procesul de vindere economică și politică a țării să fie trase la răspundere.
Din 30 noiembrie 2014, toate deciziile importante în stat vor fi luate doar cu acceptul poporului.