Procuratura continuă să slujească autorităților în detrimentul interesului public!

Declarația Partidului Social Democrat

În urma schimbărilor produse în cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, inclusiv cu numirea unui nou procuror general, cetățenii Republicii Moldova au sperat că lucrurile în acest domeniu se vor îmbunătăți, iar activitatea Procuraturii Generale se va baza pe protecția și apărarea intereselor legitime ale cetățenilor.

Cu regret, constatăm, că deși prin intermediul conferințelor de presă, Procurorul general face declarații tari dându-le noi speranțe oamenilor, în realitate însă, lucrurile stau diametral opus. Procuratura Generală continuă să slujească autorităților în detrimentul interesului public.

La data de 04 mai 2020, Partidul Social Democrat a depus un demers către Procuratura Generală prin care a solicitat pornirea unei cauze penale pe faptul neglijenței în serviciu, art. 329 din Codul penal al Republicii Moldova, asupra persoanelor responsabile de asigurarea condițiilor de exercitare a profesiunii de medic, pentru lipsa de echipamente de protecție a cadrelor medicale în incinta instituțiilor medicale (a măștilor, vizierelor, halatelor, mănușilor, etc.) utilajului și instrumentarului necesar, produselor de dezinfectare, etc., ce a dus la infectarea cu noul tip de coronavirus COVID-19 a unui număr record de cadre medicale, decese, precum și transmiterea virusului către alți pacienți, și atragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

De asemenea, Partidul Social Democrat a solicitat verificarea: transferurilor bănești de la Casa Națională de Asigurări în Medicină către instituțiile medicale; organizării licitațiilor pentru completarea stocurilor de echipamente de protecție a cadrelor medicale și pacienților în incinta instituțiilor medicale (a măștilor, vizierelor, halatelor, mănușilor, etc.), utilajului și instrumentarului necesar, produselor de dezinfectare, etc.

Cu regret, Procuratura Generală a ignorat acest demers dând un răspuns evaziv și lăsând ca dezordinea, neglijența în serviciu, corupția și indiferența față de sănătatea cetățenilor să domine.

Prin urmare, Republica Moldova rămâne a fi în topul țărilor cu cel mai mare număr de cadre medicale infectate raportate la numărul total de persoane testate pozitiv. Peste 25% din numărul total de persoane infectate cu noul tip de coronavirus COVID-19 în Moldova sunt cadre medicale și acest dezastru se datorează în primul rând managementului defectuos din sistemul de sănătate, precum și responsabililor de gestionarea pandemiei, iar Procuratura Generală lasă ca această neglijență să continue.

Lipsa echipamentului de protecție, măștilor, vizierelor, utilajului și instrumentarului necesar, produselor de dezinfectare, etc. au dus la apariția focarelor de infecție în incinta mai multor instituții medicale, care s-au soldat cu un număr impunător de cadre medicale infectate și, cu regret, decese. Despre acest lucru, precum și condițiile dezastruoase de activitate a medicilor au relatat și majoritatea mijloacelor de informare în masă, dar și mai multe cadre medicale de la diferite instituții.

Constatăm, că toate aceste argumente, precum și numărul impunător de decese din rândul cadrelor medicale din cauza neglijenței în serviciu a conducătorilor instituțiilor medicale și altor funcționari responsabili de asigurarea cu echipamente de protecție, pentru Procuratura Generală nu sunt eficiente, iar dreptul la viață și integritatea fizică, dreptul la ocrotirea sănătății, dreptul la un mediu înconjurător sănătos, dreptul la muncă și la protecția muncii, dreptul la asistență și protecție socială, drepturile profesionale ale medicului, etc. rămân doar pe hârtie!

Partidul Social Democrat va ataca în instanţa de judecată decizia Procuraturii Generale şi va încerca prin intermediul judecătoriei să oblige PG pornirea urmărirei penale.